5. september 2014

Dansk kræftforsker modtager prestigefyldt pris

PRIS

Professor Kristian Helin, direktør ved Biotech Research & Innovation Centre (BRIC), Københavns Universitet, modtager den prestigefyldte Anders Jahre pris 2014 for sit bidrag til kræftforskningen. Han har identificeret hvordan geners aktivitet kan ændre sig, en viden som kan bruges til udvikling af kræftbehandling

Kristian Helin modtager den store medicinske pris og 1 million NOK for sit banebrydende bidrag til at forstå epigenetik. Epigenetik er forandringer af vores arvemateriale som styrer genernes aktivitet uden at ændre selve DNA-koden.

Nye lægemidlerKristian Helin

Kristian Helin har identificeret nye enzymer som ændrer cellers DNA materiale og vist hvordan dette ændrer geners aktivitet.

- For at udvikle nye metoder til behandlingen af kræft er det nødvendigt at forstå hvordan kræft opstår. Vores forskning i epigenetik har ledt til identificeringen af nye enzymer og mekanismer for hvordan normale cellers specialisering er reguleret og samtidigt peget på hvad der går galt i kræftceller. Denne viden kan vi nu bruge til at udvikle nye lægemidler. Jeg er meget taknemlig for at være blevet tildelt prisen og vil fortsætte dette arbejde, siger dette års vinder af Anders Jahre prisen, Kristian Helin.

Anders Jahres medicinske priser

Anders Jahres pris i medicin belønner fremragende forskning i basal og klinisk medicin. Prisen, som er blandt de største i Norden, uddeles årligt af Universitetet i Oslo.

- Vi er meget stolte af at kunne uddele denne nordiske Jahre pris til Helin for hans fremragende videnskabelige arbejde i epigenetik. Hans arbejde vil blive særdeles vigtigt i fremtidig kræftbehandlinger, siger rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen.

Udover hovedprisen på 1 million NOK, uddeles Anders Jahre prisen også til yngre forskere. I år går den til lektor Rickard Sandberg, Karolinska Institutet, Stockholm for hans fremragende bidrag i studier af genregulering og kræft samt professor Sampsa Hautaniemi, Universitetet i Helsinki, for hans fremragende forskning i systembiologi og kræft. De modtager 400.000 NOK til deling.

Læs mere om Anders Jahre prisen her