6. oktober 2014

YDUN-bevillinger til talentfulde kvindelige forskere

BEVILLING

I dag uddeler Det Frie Forskningsråd 17 YDUN-bevillinger til forskertalenter i Danmark. Af de 17 går to af disse bevillinger til to talentfulde BRIC gruppeledere Anja Groth og Janine Erler.

Cellehukommelse

Anja Groth

Gruppeleder Anja Groth

Gruppeleder og lektor Anja Groth modtager 6.471.360 DKK for projektet Histone Recycling and Cellular Memory.

I dette projekt vil Anja og hendes forskningsgruppe på BRIC afdække epigenetiske mekanismer som styrer cellehukommelsen. Med projektet håber Anja at kunne give banebrydende ny viden om hvorledes epigenetisk information videreføres under celledeling som er centralt for cellers evne til at huske deres identitet. En viden som vil have bred betydning for fremtidig forskning indenfor stamceller, aldring og komplekse sygdomme som kræft, hvor cellerne glemmer deres korrekte identitet.

Anja har været gruppeleder på BRIC siden 2008 og forsker i epigenetik. 

Janine Erler

Gruppeleder Janine Erler

Spredning af kræft

Gruppeleder og lektor Janine Erler modtager 6.393.600 DKK for projektet Hypoxic regulation of cancer associated fibroblasts.

Spredning af kræftceller fra den oprindelige tumor er stærkt afhængig af interaktioner mellem kræftcellerne og kroppens normale celler, der i blandt fibroblaster. Kræftceller har den egenskab at de kan aktivere kroppens fibroblaster i en sådan grad at fibroblasterne faktisk begynder at stimulere udvikling af metastaser rundt om i kroppen. Formålet med projektet er at forstå, hvordan dette sker, og hvorledes man kan forhindre udviklingen og spredningen af kræft. Resultaterne fra Janines forskning vil give dyb indsigt i hvordan kræftceller spreder sig, som er det kræftpatienter oftest dør af og vil afdække nye muligheder for kræftbehandling.

Janine blev rekrutteret til BRIC som gruppeleder i 2011 og forsker i at forstå hvordan kræft spredes i kroppen. Læs mere om Janine og hendes gruppes forskning her.

Styrker talentudnyttelsen i dansk forskning

YDUN-bevillingerne har til formål at styrke talentudnyttelsen i dansk forskning ved at fremme en mere ligelig kønssammensætning af forskningsmiljøerne i Danmark.

- Vi er meget stolte af, at to BRIC forskere har modtaget YDUN-bevillinger. Bevillingerne er en stor støtte for Anja og Janine som begge er dygtige og ambitiøse forskere. Jeg håber, at bevillingerne kan være med til at inspirere kvinder til at søge en karriere indenfor forskningen og meget gerne også mod de ledende forskerstillinger. BRIC arbejder aktivt for at rekruttere dygtige forskningsledere, og der er en kæmpe talentmasse af kvindelige post docs og ph.d.’ er som vi meget gerne ville se fortsætte som forskere, siger BRIC direktør Kristian Helin.