7. november 2017

Lundbeckfondens Yngre Forskerpris til professor Janine Erler

hæderspris

Professor Janine Erler fra BRIC modtager mandag den 6. november 2017 Lundbeckfondens Yngre Forskerpris, der er en personlig hæderspris på 300.000 kr. til en yngre forsker under 40 år. Prisen gives som en anerkendelse til en særligt lovende forskere, der har præsteret fremragende inden for sundheds- eller naturvidenskabelig forskning.

 - "Janine Erler er en af den slags forskere, der nærmest kan det hele. Hun er en stor begavelse, en dygtig forsker, en efterspurgt foredragsholder, en meget anvendt bedømmer for tidsskrifter og fonde en talentfuld forskningsleder og en dygtig kommunikator, der kan se det kommercielle potentiale i sin egen forskning. Vi vil med Yngre Forskerpris 2017 gerne anerkende Janines afgørende videnskabelige bidrag og engagement i at omsætte sin forskning til værdi for samfundet,” Anne-Marie Engel, forskningschef i Lundbeckfonden.

Janine Erler forsker i, hvordan mikromiljøet omkring tumorer er med at stimulere kræftcellevækst, invasion og metasticering. Hun har blandt andet påvist, hvordan enzymet LOX spiller en vigtig rolle for invasion og spredning af kræft ved at ændre miljøet omkring tumorer, så det bliver mere gunstigt for kræftceller. For nyligt har hendes laboratorium udviklet en banebrydende metode til at blotlægge tumor- og vævsstrukturer ved at fjerne levende celler og efterlade den omgivende skeletstruktur omkring cellerne intakt. Hun har desuden etableret et projekt om præcisionsmedicin for patienter med metastatisk kræft med kliniske samarbejdspartnere på Rigshospitalet.

 - "Det er en stor ære at modtage denne prestigefulde pris – særligt som den første kvinde. Mit mål i livet er at mindske kræftpatienters lidelser. Min forskning fokuserer på, hvordan kræft spreder sig, og hvad den behøver for at vokse på nye steder, fordi spredning er skyld i over 90% af alle cancerrelaterede dødsfald. Det er et privilegium at lede et team af talentfulde forskere og at udføre så spændende forskning som forhåbentlig vil bibringe noget godt til verden. Vi er heldige at have leveret adskillige positive bidrag til feltet. Jeg sætter også stor pris på mine samarbejder med mine kliniske partnere som giver mig mulighed for at influere mere direkte på patienterne velvære”, Janine Erler, gruppeleder på BRIC