30. oktober 2015

Europæiske topforsknings-institutioner vil fremme ligestilling i forskningen

KØN

Ca. halvdelen af alle ph.d.- studerende i Europa er kvinder. Andelen af kvinder svinder imidlertid på postdoc-niveau og falder drastisk på ledelsesniveau. Disse tal er udtryk for et massivt spild af talentmasse og ressourcer inden for uddannelse, forskning og på arbejdsmarkedet. 13 biovidenskabelige forskningsinstitutioner fra hele Europa går nu til kamp mod den eksisterende ubalance mellem kønnene i forskningen. Med hjælp fra førende eksperter på kønsområdet påbegynder forskningsinstitutterne projekt LIBRA. Projektet har til formål at kortlægge den nuværende ligestillingssituation på institutionerne og implementere innovative metoder til at højne antallet af kvinder i ledende stillinger inden for biovidenskabelig forskning. Projektet vil desuden fremme videnskabelig excellence ved at inkludere kønsaspektet i den forskning der udføres.

Forskningsverdenen udgør samfundets vigtigste producent af ny viden, og spiller en afgørende rolle for europæisk økonomi og samfundsudvikling. Ser man nærmere på de forskningsinstitutioner som leverer den mest nyskabende, fremskuende og risikable forskning bliver det dog klart, at institutionerne selv stadig præges af manddominerede kulturer. Eksisterende data viser tydeligt, at selvom åbenlys diskrimination af kvinder i forskningen stort set er fraværende i dag, så har kvinderne stadig dårligere chancer for at nå stillinger på ledelsesniveau. Årsagerne ligger ofte gemt i underliggende diskriminerende strukturer såsom sprog, symbolske dimensioner, automatiserede adfærdsmønstre, og rodfæstede overbevisninger- såkaldt ”almindelig sund fornuft”. Mens disse strukturer ikke nødvendigvis fører til direkte diskrimination, så hjælper de til at holde liv i nogle forudindtagelser som skaber diskriminerende forhold for kvinder.

Selv inden for forskningsdiscipliner, hvor kvinder er mere talstærke, såsom biovidenskab (med ~56% kvindelige ph.d.-studerende på U-27 niveau) afspejler kvindernes stærke repræsentation på studenter- og juniorforskerniveau sig ikke i en tilsvarende adgang til stillinger på senior- og beslutningstagerniveau. Kun 20% af professorer i Europa er kvinder (She Figures 2012 for EU-27.)

Det er på tide at komme i gang. Vi kender alle sammen til statistikken på dette område, og nu er det tid til at handle, udtaler Isabelle Vernos, ICREA research professor, seniorgruppeleder på Centre for Genomic Regulation i Barcelona og koordinator af LIBRA projektet. Takket være LIBRA projektet bliver vi nu i stand til at evaluere vore egne institutioner og til at starte en samarbejdsproces som vil føre til konkrete tiltag og handlingsplaner – ikke blot for de deltagende forskningsinstitutioner men også for hele det videnskabelige fællesskab, forklarer Vernos, som også leder ligestillings-arbejdsgruppen ved det Europæiske Forskningsråd (ERC).

13 europæiske forskningsinstitutioner fra det biovidenskabelige område som alle deltager i EU-LIFE alliancen tager nu kampen op mod den eksisterende kønsubalance i forskningen. LIBRA projektets brede europæiske dimension vil give projektet mulighed for at drage fordel af allerede eksisterende nationale initiativer. Et eksempel er det britiske Athena Swan Charter initiativ, som har til formål at fremme kvinders karrieremuligheder inden for natur- og sundhedsvidenskab. “Det at lede Athena SWAN ansøgningen og modtage the Silver Athena Swan Award på Babraham Instituttet har været en fantastisk oplevelse. Som et resultat af denne ansøgning har vi nu ikke bare en ambitiøs handleplan, der skal fremme kvinders videnskabelige karrierer, men også en ny kultur og bevidsthed omkring balance mellem kønnene, og de fordele det medfører for alle,” forklarer Dr Anne Corcoran, gruppeleder ved Babraham Instituttet og tilføjer “Den erfaring vi har opbygget på området vil helt afgjort bidrage til at gøre LIBRA projektet til en succes”

LIBRA’s tilgang inkluderer overvågning og vurdering af forskningsinstitutionernes initiativer ved ekspertorganisationen ASDO (the Assembly of Women for Development and the Struggle against Social Exclusion). Organisationen vil assistere forskningscentrene med socialvidenskabelige metoder, ekspertise og erfaringer fra andre ligestillingstiltag inden for videnskab og teknologi. Giovanna Declich, sociolog og direktør for ASDO udtaler: “Det er en meget inspirerende nyhed, at forskningsinstitutioner selv leder et projekt som LIBRA. Vi har været professionelt engagerede i kønsspørgsmål i over 20 år, og det er spændende for os at stille vores viden til rådighed for en så engageret og entusiastisk gruppe. Det er på tide, at den kønsulighed som opstår gennem mangfoldige og komplekse processer bliver adresseret gennem en integreret tilgang, sådan som LIBRA har til hensigt at gøre, således at vi bliver i stand til at gennemføre de forandringer, der skal medføre kønsbalance og kønsbevidsthed på forskningsinstitutionerne.

De ti forskningsinstitutioner som leder projektet og de tre associerede centre er alle medlemmer af EU-LIFE, et initiativ der har til formål at fremme excellence inden for den biovidenskabelige forskning. “EU-LIFE’s mission er at fostre excellence, at dele viden og at påvirke forskningspolitik på det biovidenskabelige område. Køn har udgjort en vigtig genstand for diskussion, særligt i vores arbejdsgruppe for rekruttering og træning. Takket være EU-LIFE har vi nu søsat LIBRA projektet. LIBRA vil udgøre et springbræt til at implementere strukturelle ændringer ved institutterne og EU-LIFE vil også være katalysator for spredning og deling af den indsamlede viden til andre institutioner i Europa og internationalt takket være vores omfattende netværk af samarbejdspartnere,” udtaler Henri van Luenen, director of operations ved NKI – The Netherlands Cancer Institute og medlem af EU-LIFEs bestyrelse.

Direktør for BRIC, Kristian Helin udtaler: "Vi taber talent. Over halvdelen af vores PhD-studerende er meget dygtige unge kvinder, men når vi når til forskningslederniveau, er kun omtrent 25 procent kvinder. Vores mål for projektet er i sidste ende, at styrke forskningen ved at øge diversiteten blandt vores forskningsledere".

Om LIBRA (Leading Innovative measures to reach gender Balance in Research Activities)

LIBRA er finansieret af EU kommissionens rammeprogram H2020. Projektet involverer ti biovidenskabelige forskningsinstitutioner fra ti forskellige europæiske lande. Alle forskningsinstitutionerne er medlemmer af EU-LIFE alliancen, som har til formål at opbygge og fremme excellence inden for biovidenskab overalt I Europa. Med støtte fra førende eksperter på ligestillingsområdet, vil forskningsinstitutionerne først vurdere deres eksisterende politikker og procedurer for at identificere de praksisser, som fremmer kønsulighed. Den indsamlede viden vil føre til udarbejdelsen af 10 skræddersyede handleplaner. Planerne vil have til formål at sikre vedvarende og gennemgående strukturelle ændringer, som vil fjerne de institutionelle barrierer, og gøre kvinder i stand til at opnå samme succes i deres forskningskarrierer som deres mandlige kollegaer. Handleplanerne vil særligt adressere områderne 1) rekrutteringspolitik og procedurer; 2) karriereudvikling og træning; 3) arbejde-hjem balance; og 4) kønsdimensionen i forskning.