Interviews med interns

I 2019 var Ella, Amin og Johan interns i Khodosevich gruppen

Læs om deres oplevelser her:

Ella

Hvad synes du om at være intern i Khodosevich group?
Jeg synes det var en god oplevelse at være intern i Khodosevich group. Det var en helt fantastisk og unik mulighed som jeg siden hen har kunnet bruge i flere forskellige tilfælde. Det var nogle rigtig lærerige uger hvor man virkelig fik lov til at prøve det hele, også selv. Vi fik vores eget projekt sammen med en anden som vi selv skulle føre fra start til slut. Dermed fik man en rigtig god mulighed for at afprøve alle aspekter af at være forsker og finde ud af hvad man selv synes var mest spændene og interessant. Det er 3 uger jeg ikke ville havde været foruden.

Hvad var det bedste ved oplevelsen?
Det bedste ved oplevelsen var at man fik muligheden for at arbejde i en rigtig forskningsgruppe, i et rigtigt laboratorie og få muligheden for i 3 uger at arbejde som en rigtig forsker. Det er en helt unik mulighed som giver en smagsprøve på arbejdslivet på den anden side af uddannelse og eftersom at man følger et projekt i de 3 uger fra begyndelsen og slutter af med at lavet et oplæg med det man har fundet ud af giver en muligheden for at prøve alle aspekter af hvad det betyder at være forsker. Man får dermed et rigtig godt indblik ind i livet som forsker og man får mulighed for at prøve det hele og finde ud af hvad man synes er mest interessent at lave.

Hvordan synes du, at du blev taget imod af gruppens medlemmer?
Jeg synes at man blev taget rigtig godt imod. De var meget imødekomne og hvis man havde spørgsmål, stod de klar til at svare på dem. Hele gruppen spiste frokost sammen hverdag hvor man var en del af samtalen og de fortalte glædeligt omkring hvordan de lige var havnet i Khodosevich group og om de forskellige lande de kom fra samt deres vej til forskningsverden.

Hvordan var det at arbejde sammen med en elev fra en anden skole?
Det var rigtig hyggeligt. Det var spændene at arbejde med en fra en anden skole som havde et andet udgangspunkt fagligt end man selv havde. Det var rart at have en igennem forløbet som man kunne diskutere projektet med samt spare med hvis man var i tvivl om noget. Vi kunne hjælpe hinanden og arbejde sammen om projektet. Det var også skønt at have en som man igennem hele internshippet arbejde sammen med og til sidst holdte oplæg sammen med.

Var der noget ved oplevelsen, der overraskede dig?
Det der overraskede mig mest at jeg faktisk ikke var så vild med at stå i et laboratorie som jeg ellers havde troet. Jeg foretrak meget mere at sidde ved computeren og arbejde med den data vi havde fået fra laboratoriet. Dertil hvor meget jeg nyder at holde oplæg for andre mennesker. Vidste godt inden at jeg var fan af det, men blev kun bekræftet i hvor meget jeg trives med det, specielt når man gør det foran dygtige forskere inden for det emne og får så god en respons på ens stykke arbejde som vi fik.

Hvad jeg synes var spændene.  
Det er rigtig spændene at få lov til at opleve hvordan forskning fungerer og de arbejde man laver som forsker. Man har hørt om det mange gange, men det at faktisk stå i et laboratorie, arbejde med data som ingen førhen har arbejdet med var en virkelig spændene oplevelse. En oplevelse som virkelig er unik. Det var også spændene at se de forskellige faciliteter som fx kælderen hvor musene og rotterne var.

Har oplevelsen betydet noget for dit syn på det at være forsker?
Det har på nogle punkter ændret mit syn på at være forsker, men kun på en positiv måde. Det har hjulpet mig til at finde ud af hvad jeg gerne vil bruge mit arbejdsliv på. Jeg startede internshippet med en tanke om at ville arbejde i et laboratorie og jeg stoppede bekræftet i at jeg meget hellere ville bearbejde data og undervise og holde oplæg for andre mennesker. Jeg er kun blevet mere tændt på ideen om at gå forsker vejen, bare på en anden måde end før internshippet.

Ville du anbefale andre at bruge 3 uger på et internship på BRIC?
Jeg ville i den grad anbefale andre til at bruge 3 uger på et internship på BRIC. Det kan godt lyde som meget at bruge halvdelen af ens sommerferie på et internship imens alle ens venner er på ferie eller ligger på stranden og nyder at have ferie. Jeg var selv i tvivl inden jeg startede om det var havdelen af min sommerferie værd, men det var det virkelig. Jeg lærte rigtig meget, ikke kun fagligt hvor jeg har kunnet mærke et forspring fra de andre i min klasse både fagligt og metodisk. Men også i forhold til valg af uddannelse da jeg har prøvet hvordan det er på den anden side når man kommer ud og arbejder. Jeg har allerede prøvet at stå og arbejde i et rigtigt laboratorie og med rigtig data i en rigtig forskningsgruppe. Det har andre på ens alder ikke, så det er også super relevant til ens cv når man skal ud og finde sabbatårs arbejde og i en eventuel kvote 2 ansøgning. 

Amin

Hvad synes du om at være intern i Khodosevich group? 
Da jeg først trådte ind i de store og ressourcestærke laboratorier på BRIC, så indså jeg ikke, den umådelige indflydelse oplevelsen ville have på mig. Som en intern i Khodosevich group formår man virkelig at sætte sig hurtigt ind i teorien, og med hjælp fra de velvillige forskere, bliver man også selvstændig. Jeg fik et enestående indblik i forskerlivet, der vil huskes langt ind i fremtiden, og på de 3 uger når man også at føle sig hjemme i de store laboratorier i BRIC.   

Hvad var det bedste ved oplevelsen? 
Det bedste ved oplevelsen var den uvurderlige personlige udvikling, som kombinationen af en dialog med en rutineret forsker, der har overskud til at både lære fra sig og give nyttige råd, samt et selvstændigt arbejde i et af de ledende forskningsinstitutter i verden, kan give dig. På de få uger lærte jeg ikke kun de mange metoder, som forskningsarbejdet i virkeligheden er baseret på, men jeg lærte også forskerne godt at kende, og det er en oplevelse, der er unik.   

Hvordan synes du, at du blev taget imod af gruppens medlemmer?
Fra det sekund jeg trådte ind i BRIC, blev jeg varmt budt velkommen, og efter en introduktion af stedet og en tour gennem de mange spændende lokaler – nogle fyldt med forskellige forskningsdyr og andre med store og komplicerede maskinger - som man ellers kun har set i diverse film, så blev jeg tildelt både nøgle og kittel. Allerede få minutter efter ankomsten blev jeg altså taget varmt imod både af forskerne og af personalet, der alle vil hjælpe, når der er behov. Mest af alt blev jeg behandlet som en medarbejder fremfor en gymnasieelev, hvilket kun motiverede mig yderligere. 

Hvordan var det at arbejde sammen med en elev fra en anden skole? 
Jeg blev relativt hurtigt sat i en gruppe med en elev fra en anden skole, hvilket betød, at jeg måtte arbejde sammen med en person, som jeg ikke kendte – noget der er karakteristisk for forskning i almindelighed. Dette aspekt fungerede godt, da det i særdeleshed hjalp med mine kompetencer i forhold samarbejde. Derudover kunne man også følges ad og hjælpe hinanden gennem forløbet.  

Var der noget ved oplevelsen, der overraskede dig? 
Jeg blev overrasket af den store selvstændighed jeg fik efter vejledning af forskerne i Khodosevich group. Fra den første dag vidste jeg ikke, hvad jeg skulle gøre med min kittel, men da den sidste dag hurtigt kom, så kunne jeg selv opsamle og analysere forskellige informationer og data, der kan bruges i forskningssammenhænge. Derudover var jeg i stand til at fremlægge et selvlavet projekt foran forskningsgruppen, hvilket er en attribut, jeg har fået gennem at være en intern i Khodosevich group. Jeg vidste slet ikke, hvor meget jeg ville få ud af oplevelsen. 

Har oplevelsen betydet noget for dit syn på det at være forsker? 
Oplevelsen har givet mig et indblik i forskerverdenen, og efter de 3 uger længes man efter at komme tilbage. Jeg har både oplevet forskerlivet, følt den gode følelse af at have lavet et brugbart stykke arbejde og oplevet nogle tilbageslag – nogle ting der alle karakteriserer livet som forsker. Oplevelsen kan give dig en forsmag på det at være forsker, og den har hjulpet mig med at være mere sikker på min fremtidige karrierevalg.  

 Ville du anbefale andre at bruge 3 uger på et internship på BRIC? 
Hvis man vil opleve arbejdet i et forskningsinstitut i verdensklasse, så synes jeg helt klart, at man bør bruge 3 uger på et internship på BRIC. Det vil være en oplevelse, der vil værdsættes resten af livet. Jeg har både udviklet mine sociale samt intellektuelle kompetencer, og jeg har brugt de færdigheder, jeg har fået, sidenhen.  

 

Johan

Hvad synes du om at være intern i Khodosevich group?
Khodosevich group var meget hjælpsomme, selvom alle havde travlt med hver deres opgaver. Khodosevich tog sig også tid, og gav selv noget undervisning om teorien bag hjernen og de metode vi skulle bruge.

Hvad var det bedste ved oplevelsen?
Det bedste ved oplevelsen var at komme ned i kælderen, og se hvordan BRIC opbevarer deres mange for mus, hvilket kræver speciel tilladelse. Her fik vi lov, til at se hvordan vores besøg ansvarlig leder skaffede sig 9 stk. musehjerne, som selvfølgelig foregik på en human måde.

Hvordan synes du, at du blev taget imod af gruppens medlemmer?
Gruppens medlemmer var altid venlige, specielt når det var tid til at spise. Hele gruppen satte sig altid sammen, de spurgte os ofte indtil hvordan det var være her. Vi stillede dem også selv mange spørgsmål om forskellige ting ikke altid forskningsrelateret, men også om hvilke valg de havde truffet for at blive forsker, hvilket var meget forskelligt.

Hvordan var det at arbejde sammen med en elev fra en anden skole?
Det havde ikke den store betydning, at det var en elev fra en anden skole. Vedkommende var også selv meget interesseret i at få lov til at opleve en rigtig forskergruppe og lave forsøg med dem. Det fungerede fint med arbejdet af præsentationen, fordi vi begge kom af egen vilje, og vi vil gerne være der.

Var der noget ved oplevelsen, der overraskede dig?
Det kom til en overraskelse, hvor unge mange af forskerne i gruppen var. Mange af dem fik deres post doc grad i en alder af 30-40 år. Hvilket var imponerende, at man kunne gøre det så hurtigt. Jeg havde en forventning, at man vil være i en alder af 50 år mindst.

Har oplevelsen betydet noget for dit syn på det at være forsker?
Ja lidt, selv før oplevelsen havde jeg en ide om at arbejde inden for biotek med ny forskning. Men efter oplevelsen er jeg i tvivl, om jeg ønsker at arbejde for et privat firma eller i en forskningsgruppe ligesom Khodosevich. Jeg fandt ud af at i en forskningsgruppe på BRIC, så har man meget mere ”hands on” i det man laver, i modsætning til det private, hvor man har nogen ansat til at lave forsøgene for en.

Ville du anbefale andre at bruge 3 uger på et internship på BRIC?
Jeg vil kraftigt anbefale det. Forsøget kan ikke mindst bruges til SRP, men hele oplevelsen af et rigtigt forskningsmiljø er en fed oplevelse, man ser rigtig forsker bruge nogen af de metoder man selv har brugt i undervisningen på gymnasiet. Det kan klart anbefales til dem der overvejer selv at gå i forsker retningen. Til slut får man også et diplom, som kan bruges til andre ansøgninger.